"Véget ért a rövid farsang, búsulnak a lányok
 ettől a sok búsulástól ráncos a pofájok"

 

 

Február 13 -án a hóviharral, hóátfuvásokkal dacolva megtartottuk a Család Iskola farsangját.

Hajnali 9:00 órakor gyülekeztek a kolbásztöltő verseny résztvevői az iskolában. Ebben az évben négy harcedzett csapat mérte össze kolbásztöltő tudását. Ennek a hagyományos versenynek mindig utánozhatatlan a hangulata.
Délután 1 órakor Reziben, az iskolaudvaron a kiszebáb elégetésével vette kezdetét a farsangi forgatag.

 

 

Ezt követően fedők, lábosok és egyéb zajkeltők kíséretében levonult a kompánia a faluházba. Itt a mulatságról a Boroszlán együttes és Gyurka Fábián moldvai táncos gondoskodott. A délutánt a különböző tréfás, táncos játékok és a klasszikus tombola tette változatossá. Üdítőkről, szenvicsekről és süteményekről a szülői munkaközösség tajai gondoskodtak. Ebben az évben a "retrós divatot" kihasználva úttörő csapatnak öltöztek. Ez úton is köszönjük a lelkes támogatást!

A program este Keszthelyen a HEMO-ban folytatódott. Megtartottuk a szokásos fordított lakodalmunkat, ahol a lányos házat a rezi szülői munkaközösség adta, a fiús házat pedig a keszthelyi szülők és gyerekek.
Álljék itt okulásul az esketés szövege, hogy emlékeztesse a farsang farkán házasulandókat: mit igértek és mire adták a fejüket.

A püspök szól a násznéphez:
Tisztelt lakodalmas násznép!
Szólok én most pár szót hozzátok,
Nagy örömmel fogadom e házaspárat,
Adok én nékik sok-sok boldogságot!
Vegye példának mindenki ezeket,
Jöjjön hozzám esketésre mindenki izibe’,
Induljon hát meg a lakodalmas menet.
Hogy minél hamarabb megtarthassuk esküvőnket!
Gyí, te szamár, gyí, te ló!Hadd vezessem a násznépet!

 

 Esketési szöveg:

Drágalátos Gyermekeim!
Kedves kivénhedett ifjú pár!
Hivatalos minőségemben, mint a semlegesegyház főnöke, szeretném rátok testálni áldásomat. Ha kell, ha nem, megkapjátok. Hiszen látom, hogy szerelmetességetek feneketlen folyása ide kényszerít benneteket.
Tudjátok meg: Az emberi élet célja a boldogság mellett itt farsangban a bolondság is.
Kedves megboldogult farsangi pár!
Mielőtt a házasság igájába hajtjátok a bortól elkábult fejetek, a nyakatok tekergetésével feleljetek a kérdéseimre:

 

 Vőlegény:

1.    Szereted-e ezt a farsangi hajadont, aki téged behálózott?
2.    Elveszed-e farsangra e lehullott virágszálat?
3.    Vágsz-e neki elegendő fát, hogy didergéseteket a tüzeléssel 
       megszüntesse?
4.    Hordasz-e neki elég vizet, hogy téged is megfőzhessen?
5.    Elaltatod-e a karjaid között minden nap?
6.    Felöltözteted-e minden reggel?
7.    Levetkőzteted-e minden este?
8.    A fizetésedet neki adod-e mind egy szálig, hogy elkölthesse?
9.    Megengeded-e, hogy minden nap délben keljen föl?
10.    Beleegyezel-e, hogy mások is szeressék, ha kedvük tartja?
Mivel látom, hogy minden kívánságnak megfelelsz, alkalmasnak nyilvánítalak a farsangi férj címére.


Menyasszony:
Felelj meg igaz szívedből!
1.    Kimosod-e az ingét-gatyáját az uradnak, bármilyen legyen is az?
2.    Ha be talál rúgni ezen a farsangi napon, hazatolod-e a talicskán?
3.    Levetkőzteted-e, lefekteted-e?
4.    Megcsókold-e illendően a részeg pofáját?
5.    Másnap elvégzed-e helyette az ő munkáját?
6.    Megrágod-e neki az ételt, hogy őt megkíméld?
7.    Megkeresed-e neki a mindennapi kenyerét?
8.    Ellátod-e annyi pénzzel, hogy a kocsmából pénzért ne kelljen hazamennie?
9.    Megengeded-e, hogy kedvére eljárjon a menyecskékhez és a széplányokhoz?

 

Látom, hogy te is megfelelsz minden farsangi kívánalomnak, így hát te is alkalmas vagy farsangi arának.


Mivel mindketten elég érettek és fejlettek vagytok a házaséletre,  én, mint a semlegesegyház feje, ezennel farsangi házastársnak nyilvánítalak benneteket.
Menjetek be a szomszédos kocsmába és vigadjatok kedvetekre!

 


A sok nevetéstől és tréfálkozástól szem nem maradt szárazon. Ezen az estén két zenekar is kényeztetett bennünket. Moldvai zenével a Boroszlán együttes, Erdély és Kismagyarország tájegységének zenéjével pedig Domokos Laci és bandája.


Ebben az évben a sütemények versenyében a gyümölcsös sütemények vetélkedtek egymással. A sok jelentkező miatt külön kategóriában értékeltük az asszonyok sütijeit és külön a lányokét. Az asszonyok kategóriájában első helyezett lett Kruppa Andrea "Gyümölcskereke" (Túrós gyümölcstorta).
A második helyezést is ő vitte el a "Család kedvencé"-vel (Ribizli lepény).
A harmadik helyezést Asperján Juci "Málnás barackos" süteménye kapta.

A lányoknál az első Tüttő Julcsi lett a "Túrós barackos"-ával,
második Szabó Sári "Meggyes, zabpelyhes" lepénye, a harmadik helyezett pedig Szép Emma "Aszalt szelet" süteménye lett.

Ezen az esten hirdettük ki a kolbásztöltő verseny eredményét is. Ebben az évben nem zsűri, hanem a közönség szavazhatott az év legjobb kolbászáról.
Az első helyezést a 7. osztályos lánycsapat "Net kolbász"-a kapta. Csapattagok: Kiss Vivien, Kruppa Emese, Lazaridisz Réka, Szép Emma, Szabó Sári, Tüttő Julcsi, Vancsura Veronika
Második helyezett az 5. osztályosok "Tökös-borsos" kolbásza lett. A csapat tagjai: Asperján Misi, Szép Luki, Tüttő Balázs, Vancsura Miki
Az apukák csapatai csak a harmadik és negyedik helyet tudták megszerezni.
Bocskai Balázs,Kruppa Nándi, Mayer Pista, Titi bácsi és Vancsura Miklós csapatának "Farsang farka" kolbásza lett a harmadik. Akik éppen csak lemaradtak a dobogóról: Szabó Laca, Szép Tibi, Tüttő Tibor, akik "Pálinkás" kolbászt töltöttek.

Ebben az évben is sikerült méltóképpen elbúcsúztatnunk a farsangot,  hogy majd hamvazószerdától lelkiekben felkészülve várhassuk keresztény hitünk legnagyobb ünnepét, a húsvéti feltámadást.


 Hamvazószerdán a Fő téri templomban kezdtük a napot. A reggeli 8 órás misén Mihály atya megszentelte a hamut, amivel a szentáldozás után keresztet rajzolt a homlokunkra:

"Emlékezzél arra, hogy porból lettél és visszatérsz a porba."

 

 

 

 


 

Aki maga is szívesen megkóstolná a díjnyertes sütiket, annak kedvéért az alábbiakban közzé tesszük a recepteket! 

Gyümölcskerék (Túrós gyümölcstorta)

Hozzávalók:

3-4 tojásból piskóta
1/2 kg túró áttörve
10-15 dkg vaj vagy Rama
ízlés szerint porcukor
1 vaníliás cukor
mazsola
reszelt citromhéj
kevés citromlé
bármilyen idénygyümölcs vagy befőtt
1 tortazselé

A kapcsos tortaformában megsütjük a piskótát.
Kikeverjük a hozzávalókból a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a többi anygot is. Kevés tejföllel lazíthatjuk, de ne legyen híg, mert kifolyik a formából, ha majd szétkapcsoljuk. A tölteléket ráhalmozzuk a piskótára és egyenesre lehúzzuk a tetejét. A gyümöcsökkel kirakjuk , szép mintákat is csinálhatunk, majd  tortazselével fixáljuk, hogy tálalásig ne barnuljanak meg a rávalók. Érdemes előző nap elkészíteni.
Jó étvágyat mindenkinek!

Család kedvence (Ribizlis lepény)

Hozzávalók:

A tésztához:
16 dkg vaj vagy Rama margarin
20 dkg liszt (lehet egy része teljes kiőrlésű is)
2 tojás sárgája
2 marék porcukor
kevés bor
pici só

A rakományhoz:
20 dkg kristálycukor
½ l ribizli
6 tojáshehérje

A hozzávalókból nyújtható állagú vajas tésztát gyúrunk. Egy kisebb tepsit kivajazunk, lisztezünk, majd a kinyújtott tésztát beleterítjük, villával megszurkáljuk, egy kicsit a széleken felmagasítjuk, majd félig megsütjük .
Közben a tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáverjük a kristálycukrot,majd a ribizlit is. Ezt óvatosan fakanállal is megtehetjük, de vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Visszatesszük a sütőbe, és lassú tűzön (takarékon) rózsaszínűre-ropogósra sütjük.
A sütőben hagyjuk kihűlni.

 

Túrós-barackos sütemény
 
 Tészta: 8 tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben 16 dkg porcukrot keverünk hozzá, egyenként hozzáadjuk a 8 tojássárgáját. Rászitálunk 16 dkg lisztet, amibe előzőleg fél csomag sütőport keverünk. Aztán a piskótát megsütjük.
 
 Túrókrém: 1 kg túrót 1 pohár natúr joghurttal elkeverünk és 1 citrom héját is beleteszünk. 2 csomag zselatín fixet hozzákeverünk, vaníliáscukorral, porcukorral ízlés szerint beízesítjük.
A túrókrém 1/3 részét rákenjük a piskótára, apróra vágott gyümölcsöt rétegezünk rá. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a túrókrém el nem fogy. Pár órára hűtőbe tesszük.


Meggyes zabpehelylepény

Hozzávalók egy tepsihez:

1 kg meggy
30 dkg puha vaj
1 ek. vaníliáscukor
4 tojás
1 citrom reszelt héja
25 dkg finom zabpehely
20 dkg tönkölybúzaliszt
1 tk. sütőpor
1 cl rum
2 ek. durva zabpehely
5 dkg cukor
5 dkg kókuszreszelék
 
A sütőt 160 fokra előmelegítjük,a tepsit kivajazzuk.A meggyet lecsöpögtetjük.A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a citromhéjat.A zabpelyhet a liszttel, a sütőporral összekeverjük, és a rummal együtt a tojásos-vajas masszához keverjük.A tésztát beleöntjük a tepsibe, a tetejét elegyengetjük.Rászórjuk a meggyet. 2 ek zabpelyhet a cukorral és a kókuszreszelékkel összekeverünk, majd ráhintjük a meggyre. A süteményt 30-40 perc alatt aranysárgára sütjük.

Aszalt szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
300g finomliszt
1 kk.sütőpor
1 csipet só
180g vaj
90g porcukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
A lisztet az edénybe szitáljuk. A fagyos vajat szeletekre vágjuk, és a liszt tetejére szórjuk. Beledolgozzuk a vajat a lisztbe. Beledolgozzuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgáját. Addig gyúrjuk, ameddig cipó formájú lesz, majd fóliával betakarjuk, és a hűtőszekrényben fél óráig hagyjuk pihenni.

Tetejére:

100g aszalt: meggy, barack, vörös áfonya, cseresznye
150 g mandula
1. 25 dl tejszín
50 g méz
50g vaj
150 g porcukor

Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. A tejszínt, a mézet, a vajat összeforraljuk. Belekeverjük az aszalt gyümölcsöket és a mandulát, majd hagyjuk kihűlni. A tepsiben kinyújtjuk a tésztát. Elkenjük rajta a masszát, és 30-35 percig sütjük.